Per Gunnar Skotåm, født 16. mai 1953 i Oslo, er en av Fauskes mest markante politikere. Han representer partiet Rødt både i kommunestyret og på fylkestinget.
Han skulle bli gruveingeniør, men brukte mer tid på studentpolitikk enn studier på NTH. Han fullførte ikke.
12. februar 1975 kom han til Sulitjelma og ble gruvearbeider. Da gruva ble lagt ned i 1991, var han en periode arbeidsledig. Så solgte han motorsykkelen og tegneseriesamlinga og kjøpt en kompressor. Fra gruva bar han opp en del boremaskiner og slanger av det som skulle druknes.

Fjellservice
Med dette utstyret startet han i 1994 firmaet Fjellservice, med sprenging under jord som spesialitet. Han fikk oppdrag over hele landet, blant annet forsvarsanlegg. På det meste hadde bedriften seks ansatte, tidligere gruvearbeidere fra Sulis, og ei årsomsetning på 14 millioner kroner.
Den siste større jobben var en 1750 meter lang tunnel til et kraftanlegg i Saltdal i 2015.
Før gruvenedleggelsen prøvde Per Gunnar Skotåm sammen med arbeidskollega Henning Olsen, å få til fjellaktiviteter i Sulitjelma Wildlife. Det fikk de ikke til.
- Vi var kanskje for tidlig ute. Nå er interessen større, rettere sagt betalingsvilligheten større, sier Per Gunnar Skotåm.
Mot strømmen
Siden 2011 har han sittet i Fauske kommunestyre. Siden 2015 har han vært en del frikjøpt som politiker på fylket. Nå er han også med i formannskapet i Fauske.
- Mange har en tendens til å være enige i den stemning og strømning som rår. Det kan være både feil og farlig. Min rolle i politikken er ofte å gå mot dette, stille spørsmål ved om det er riktig. For eksempel om kommunen bør bygge kulturhus ilag med eiendomskongen. Jeg fortalte fra et lukket møte om SKS der store verdier står på spill, fordi jeg mente det var nødvendig.
Det er ikke uten belastning å gå andre veier, men det kan også trigge nye tanker, sier han.
Omstridt
I 2022 ble Per Gunnar Skotåm svært omstridt på grunn av at han er styreleder i selskapet bak nettstedet steigan.no. dette nettstedet ble oppfattet som Putin-vennlig også etter invasjonen i Ukraina.
Motbør i partiet, blant annet fra leder Bjørnar Moxnes, gjorde at han i november 22 trakk seg fra fylkestingslista der han var foreslått på førsteplass.
Holder på dialekten
Per Gunnar Skotåm har vært fire turer på til sammen et år i Afghanistan.
- Jeg har bidratt med min kompetanse og gitt mitt bidrag til frigjøringskampen, sier han uten å utdype det nærmere.
Fra tidligere forhold har han sønnen Sarek (f97), som bor i Oslo.
Per Gunnar giftet seg i 2008 med Polly Puiwai Kung Skotåm (f53), opprinnelig fra Hongkong
Per Gunnar Skotåm vokste opp i drabantbyen Veitvet i Groruddalen i Oslo. Dialekten derfra har han holdt på selv om han i 2020 passerte 45 år i Nordland.
- Det handler om å ta vare på sin identitet. Jeg er en gategutt fra Oslo øst som kom hjem som arbeider i Sulitjelma, sier gruvearbeideren.
Comments