I Melenci i Serbia finnes Fauske-parken. På Fauske ligger Melenci park midt i byen.
20. juni 2017 ble det behørig markert at det er 75 år siden de første krigsfangene kom til Nordland.

Melenci-bautaen i Melenci park på Fauske.
Foto: Stig Bjørnar Karlsen
Samtidig ble også Fauskes 40-årige vennskap med Melenci markert. Fra denne byen kom det rundt 30 krigsfanger, og bare én av dem kom hjem til Melenci etter krigen
De ble tatt til fange i hjemlandet Jugoslavia av soldater fra okkupasjonsmakten Tyskland. Derfra ble de sendt til Salten for å jobbe på vei og jernbane, under forferdelige forhold. Svært mange. De ligger gravlagt på krigskirkegården i Botn i Saltdal, og veien de bygde fikk navnet Blodveien.

Fauske-delegasjonen i Serbia i 2016.
Foto: Gull Pedersen, Fauske kommune
I 1977 ble det underskrevet en vennskapsavtale mellom Melenci og Fauske. Siste offisielle besøk fra Fauske i Melenci var i 2016 da en delegasjon fra Fauske kommune reiste nedover. Under markeringen i 2017 var det representanter fra Melenci på Fauske.
Da ble det avduket en minnebauta som står i parken, nært rådhuset.

Fauske-parken i Melenci.
Foto: Gull Pedersen, Fauske kommune
- Vi er veldig takknemlig for at våre blodsbrødre i Fauske har laget denne bautaen. Det er en enorm ære å få holde denne talen i dag, på vegne av alle innbyggerne i Melenci, sa Vaselin Frajic fra Melenci og takket.

Denne minnesteinen, med Fauske innskrevet, er å finne i parken i Melenci.
Foto: Gull Pedersen
72 prosent av de 2.664 krigsfangene fra Jugoslavia døde i løpet av oppholdet i Norge, i konsentrasjonsleirer og under slavearbeid som de ble satt til. Det verserer spesielt grusomme historier om hvordan disse fangene ble behandlet av nazistene.
Kilder:
Gull Pedersens artikkel på Fauske kommunens nettsider fra avdukingen i 2017.
Maria Edvardsens artikkel i Saltenposten om samme begivenhet.
Ordfører Jørn Stenes tale under denne seremonien
Comentários